ΕΝΔΟΔΑΠΕΔΙΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗ

Τέλεια λύση για ομοιόμορφη, ποιοτική και οικονομική θέρμανση
Ανακαίνιση ή νέα κατοικία;
Το κορυφαίο σύστημα ενδοδαπεδίου θέρμανσης Rehau,
αποτελεί την τέλεια λύση για ομοιόμορφη, ποιοτική και οικονομική θέρμανση.
Γιατί να επιλέξω ενδοδαπέδια θέρμανση;
Ποια τα πλεονεκτήματά της;

Είτε ανακαινίζεις ένα κτίριο είτε κατασκευάζεις από την αρχή, η βέλτιστη επιλογή του συστήματος θέρμανσης είναι ένα από τα βασικά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθεί. Η ενδοδαπέδια θέρμανση αποτελεί τη τέλεια λύση καθώς αναβαθμίζεται η αξία του κτιρίου και εξασφαλίζεται για μια ζωή.

Έως 25% μικρότερο λειτουργικό κόστος θέρμανσης

Με την τοποθέτηση σωληνώσεων θέρμανσης εντός του δαπέδου, επιτυγχάνετε μια πολύ μεγάλη επιφάνεια συναλλαγής θερμότητας. Το δάπεδο μετατρέπεται σε ένα μεγάλο «θερμαντικό σώμα», το οποίο όμως χρειάζεται χαμηλότερες θερμοκρασίες νερού, από ότι ένα τυπικό σύστημα θέρμανσης. Ιδανικά η ενδοδαπέδια θέρμανση απαιτεί προσαγωγή θερμού νερού από 35 έως 45 ºC, εξασφαλίζοντας υψηλό βαθμό απόδοσης είτε στην αντλία θερμότητας, είτε σε ένα τυπικό λέβητα.

Απόλυτη ομοιομορφία θέρμανσης σε κάθε χώρο της κατοικίας

Με τη χρήση της ενδοδαπεδίου, θερμαίνετε ομοιόμορφα ο κάθε χώρος της κατοικίας. Δεν υπάρχουν θερμά και ψυχρά σημεία εντός της κατοικίας και εξασφαλίζετε η πλήρη θέρμανση της ζώνης όπου κινείται ο άνθρωπος. Το μόνιμα ζεστό δάπεδο παρέχει ασύγκριτη θερμική άνεση, καθώς εκμηδενίζει το φαινόμενο του «κρύου δαπέδου» που επικρατεί στα τυπικά συστήματα θέρμανσης.

Πλήρη αρχιτεκτονική ευελιξία στην εσωτερική διαρρύθμιση της κατοικίας

Η ενδοδαπέδια θέρμανση, δεν δεσμεύει τοίχους ή ακόμα και ολόκληρες περιοχές όπως το σύστημα των τυπικών θερμαντικών σωμάτων. Ο Ιδιοκτήτης, ο Διακοσμητής εσωτερικού χώρου και ο Αρχιτέκτονας, μπορούν χωρίς κανένα περιορισμό να διαμορφώσουν τον χώρο διαβίωσης, σύμφωνα με τις ανάγκες του ανθρώπου και όχι τις ανάγκες του συστήματος θέρμανσης. Το τελικό δάπεδο μπορεί να είναι είτε ξύλινο πάτωμα, είτε κεραμικό, είτε μάρμαρο- μωσαϊκό, είτε πατητή τσιμεντοκονία.

Θέρμανση χωρίς κίνηση αέρα και θόρυβο

Η θέρμανση του χώρου, εξασφαλίζεται χωρίς εξαναγκασμένη κίνηση αέρα και ως εκ τούτου, μεταφορά σκόνης και θόρυβο. Αποτελεί την ιδανική λύση για ιδιοκτήτες με προβλήματα αλλεργίας σε σκόνη.

Ενισχυμένη θερμομόνωση του κτιρίου

Με την τοποθέτηση ενδοδαπεδίου θέρμανσης βελτιώνεται η θερμομόνωση του κτιρίου, καθώς μηδενίζονται οι απώλειες θερμότητας προς την πλάκα δαπέδου. Βασικό συστατικό του συστήματος ενδοδαπεδίου θέρμανσης αποτελεί η πλάκα μόνωσης του δαπέδου, πάνω στην οποία τοποθετούνται οι σωληνώσεις τις ενδοδαπεδίου. Η πλάκα μόνωσης, εξασφαλίζει ότι όλη η θερμότητας μεταφέρεται προς το χώρο του κτιρίου και όχι προς την πλάκα του δαπέδου.

Χαμηλό ετήσιο κόστος συντήρησης με μεγάλη διάρκεια ζωής

Η σωστή τοποθέτηση ενδοδαπεδίου θέρμανσης, εξασφαλίζει αρκετά χαμηλό κόστος συντήρησης σε επίπεδο έτους. Το σύστημα θέρμανσης προστατεύεται από το δάπεδο και αποκτά χρόνο ζωής, όσο και το κτίριο. Με το σύστημα ενδοδαπεδίου θέρμανσης της Rehau παρέχετε εγγύηση 10 ετών έναντι οποιασδήποτε αστοχίας στο σύστημα σωληνώσεων του δαπέδου.

Συμβατό σύστημα με όλα τα εναλλακτικά συστήματα θέρμανσης

Η ενδοδαπέδια θέρμανση λειτουργεί ιδανικά με γεωθερμικά συστήματα ή συστήματα αντλιών θερμότητας. Μπορεί όμως να λειτουργήσει εξίσου ποιοτικά και αποδοτικά, με συμβατικά συστήματα θέρμανσης με λέβητες αερίου ή πετρελαίου. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνει αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης, χωρίς επιπλέον εργασίες εσωτερικά του κτιρίου.

Δυνατότητα δροσισμού τη διάρκεια του καλοκαιριού

Ο συνδυασμός της ενδοδαπεδίου με την τεχνολογία των αντλιών θερμότητας, μπορεί να εξασφαλίσει και δροσισμό του χώρου κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Η απόδοση του δροσισμού, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη σχετική υγρασία του χώρου, παρόλα αυτά, υπάρχουν τεχνικές λύσεις για την κάλυψη και των αναγκών ψύξης μέσω της ενδοδαπεδίου θέρμανσης.

Πως λειτουργεί;

Η ενδοδαπέδια θέρμανση αποτελεί το πιο απλό και χωρίς απαιτήσεις συντήρησης σύστημα εσωτερικής διανομής θερμότητας.
Τα συστήματα διανομής θερμότητας διακρίνονται σε δυο κατηγορίες: Τα συστήματα συναγωγής και τα συστήματα ακτινοβολίας.

Στα συστήματα συναγωγής η θερμότητα μεταφέρετε μέσω της εξαναγκασμένης κίνησης αέρα ο οποίος θερμαίνεται από ένα στοιχείο. Τέτοια συστήματα είναι τα fan coil, τα κλιματιστικά ή μεγάλες κεντρικές κλιματιστικές μονάδες. Τα συστήματα συναγωγής έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούν να αποδώσουν και στη θέρμανση και στην ψύξη, όμως υστερούν στο θόρυβο και τη μετακίνηση αερογενών ρύπων.

Στα συστήματα ακτινοβολίας, η θερμότητα μεταφέρετε στο χώρο μέσω της ακτινοβολίας θερμών επιφανειών. Η πιο συνηθισμένη μορφή τέτοιου συστήματος είναι τα τυπικά σώματα καλοριφέρ (ΑΝΑΚ, Πάνελ) που συναντάμε σε σχεδόν όλες τις κατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν τη δεκαετία του 90.

Η ενδοδαπέδια θέρμανση, αποτελεί ένα σύστημα θέρμανσης όπου η μεταφορά θερμότητας γίνεται κυρίως με ακτινοβολία, όπως στα τυπικά σώματα. Η διαφορά είναι ότι το ίδιο το δάπεδο αποτελεί το «θερμαντικό σώματα» κάθε χώρου. Αυτό επιτυγχάνεται με τη διάστρωση σωληνώσεων νερού ακτινοδικτυωμένου πολυαιθυλενίου, κάτω από το τελικό δάπεδο.

Από τι αποτελείται ένα σύστημα ενδοδαπεδίου;

Ένα σύστημα ενδοδαπεδίου θέρμανσης της Rehau αποτελείται από:

Σωληνώσεις ακτινοδικτυωμένου πολύαιθυλενίου, Pexa

Θερμομονωτική πλάκα κόμβων Varionova ή απλή θερμομονωτική πλάκα Taker

Ορειχάλκινο συλλέκτη διανομής κυκλωμάτων ενδοδαπεδίου

Κατάλληλη τσιμεντοκονία από ποταμίσια άμμο, τσιμέντο, γαλακτώματα, ενισχυτικές υαλοίνες

Διαδικασία Τοποθέτησης

Οι σωληνώσεις διαστρώνονται σε ξεχωριστά κυκλώματα τα οποία καταλαμβάνουν από 10-15 m2 επιφάνειας δαπέδου. Η απόσταση των σωληνωσεων καθορίζεται από τη μελέτη εφαρμογής και είναι συνήθως 5 έως 15cm μεταξύ τους, εξασφαλίζοντας πυκνή ροή θερμότητας προς το δάπεδο.
Κάθε επίπεδο του κτιρίου διαθέτει δικό του συλλέκτη, όπου αναχωρούν τα κυκλώματα της ενδοδεπεδίου. Στον συλλέκτη αυτό, μπορούν να τοποθετηθούν ηλεκτροβάνες για την επίτευξη αυτονομίας είτε του επιπέδου είτε ακόμα και του κάθε δωματίου – χώρου.
Οι σωληνώσεις τοποθετούνται πάνω σε θερμομονωτική πλάκα 3 ή 4cm, και καλύπτονται εν συνεχεία από θερμομπετό πάχους συνήθως 5-7cm. Εντός των σωληνώσεων κυκλοφορεί θερμό νερό θερμοκρασίας από 35 έως 45 oC, το οποίο εξασφαλίζεται είτε από αντλία θερμότητας, είτε από τυπικό λέβητα πετρελαίου ή αερίου.

Η μονωτική πλάκα εξασφαλίζει ότι όλη η θέρμανση θα κατευθυνθεί προς το θερμομπετό το οποίο συσσωρεύει θερμότητα, και τελικά την «ακτινοβολεί» προς τον χώρο που κινείται ο άνθρωπος. Τόσο η θερμομονωτικη πλάκα, όσο και το θερμομπετό έχουν ειδικές προδιαγραφές για την επίτευξη του βέλτιστου αποτελέσματος.
Με το σύστημα της ενδοδαπεδίου θέρμανσης εξασφαλίζονται ήπιες θερμοκρασίες στο δάπεδο, περίπου 26-28C, ενώ σε όλους τους χώρου του κτιρίου επιτυγχάνονται οι επιθυμητές θερμοκρασίες 20-24 OC εξασφαλίζοντας την απόλυτη θερμική άνεση και ομοιομορφία.
Η τελική επιφάνεια δαπέδου, μπορεί να είναι είτε ξύλινο πάτωμα (με ειδικές προδιαγραφές καταλληλότητας), είτε οποιοδήποτε κεραμικό, μάρμαρο ή ακόμα και πατητή τσιμεντοκονία.
Το συνολικό ύψος που δεσμεύει η ενδοδαπέδια, είναι 7-12cm με το τελικό δάπεδο. Για την επίτευξη χαμηλότερου ύψους ενδοδαπεδίου, υπάρχουν κατάλληλες εξειδικευμένες λύσεις.

Πόσο κοστίζει;

Το κόστος της ενδοδαπεδίου θέρμανσης εξαρτάται από πολλές παραμέτρους και τις ιδιαιτερότητες κάθε κατασκευής. Η μέση τιμή της ενδοδαπεδίου κυμαίνεται από 30-35 €/ τ.μ., Το κόστος του θερμομπετού είναι 8-12 €/ τ.μ. ενώ το κόστος αυτοματισμών είναι 2-5 €/ τ.μ.
Για αναλυτική και ακριβή προσφορά για την κατοικία σας, επικοινωνήστε με το τμήμα μελετών – προσφορών της PF MEP.
PF MEP – ο εξειδικευμένος συνεργάτης ενδοδαπεδίου θέρμανσης

Η PF MEP διαθέτει την κατάλληλη τεχνογνωσία για το σχεδιασμό, την τοποθέτηση και τη ρύθμιση των συστημάτων ενδοδαπεδίου θέρμανσης. Κάθε εγκατάσταση αντιμετωπίζεται με ιδιαίτερη φροντίδα και πάντα σύμφωνα με τις ανάγκες του ιδιοκτήτη και τις υψηλές τεχνικές προδιαγραφές του άριστου σχεδιασμού και τοποθέτησης της Rehau.
Είμαστε εξουσιοδοτημένοι συνεργάτες της Rehau και σε όλες μας τις εγκαταστάσεις παρέχουμε την 10ετή εγγύηση του συστήματος.

Η PF αναλαμβάνει:

  • Αναλυτικό σχεδιασμό – μελέτη των κυκλωμάτων της ενδοδαπεδίου θέρμανσης, σύμφωνα με τις θερμικές απώλειες του κτιρίου
  • Πλήρη εξειδικευμένη τοποθέτηση της ενδοδαπεδίου θέρμανσης, του θερμομπετού και των απαραίτητων αυτοματισμών λειτουργίας.
  • Καθαρισμό και εξαέρωση κυκλωμάτων ενδοδαπεδίου με ιδιόκτητο εξοπλισμό
  • Αρχική θέρμανση του θερμοπετού απαραίτητη για την διάστρωση του τελικού δαπέδου. Στην περίπτωση που δεν έχει εγκατασταθεί σύστημα θέρμανσης, τότε διαθέτουμε ιδιόκτητη διάταξη για την αρχική θέρμανση.
  • Εκκίνηση του συστήματος θέρμανσης και παράδοση σε καλή λειτουργία αυτού.
Έχετε εγκαταστήσει στο παρελθόν ενδοδαπέδια θέρμανση και σας προβληματίζει η απόδοση της;
Καλέστε μας να εξετάσουμε ειδικά μέτρα για την βελτίωση στη λειτουργία της.